Thursday 31 October 2013

IV teema: Õpikeskkondadega seotud tehnoloogiad ja standardiseerimine

IV teema ülesanne

Katseta ja kirjelda kogemusi

Õpikeskkondadega seotud tehnoloogiate hulka loetakse mitmeid eritüüpi vahendeid: 
1. vookogud ja personaalsed avalehed (nt iGoogle - töö esitamise ajal juba minevik, Netvibes, FeedDemon, FeedReader) - võimaldavad jälgida uudiseid jm;   
2. ühisjärjehoidjad (nt Delicious, Diigo, Zootool, Charting) - võimaldavad jagada linke;
3. mikroblogid (nt Twitter) - võimaldavad edastada lühisõnumeid, samuti jagada linke), 
4. kirjandusallikate jagamise vahendid (nt Mendeley, CiteULike), 
5. märkmete ja veebiklippide vahendid (nt Evernote, Pocket) - võimaldab nt veebilehe ekraanipildile märkmeid lisada, 
6. veebikonverentsi vahendid (nt Skype, Google Hangout, Facetime), 
7. widgetid ehk vidinad (nt Koolielu, Google Gadgets) - võimaldavad valida erinevaid vidinaid ja vistutada neid oma kodulehele,
8. muud vahendid (paper.li, Scoop.it, Doodle, ifttt). 

Õpikeskkondade standarditeks loetakse e-õppe spetsiifilisi vahendeid, mis on enamasti seotud õppematerjalide koostamisega, nt WebCT, hilisem Blackboard, mis oli kasutuses Eesti e-Ülikooli konsortsiumisse kuuluvates kõrgkoolides; Moodle. 

Tehnoloogiatest olen varem kasutanud Skype'i ja Google Hangoutsi. Tegemist on vahenditega, mille abil on võimalik suhelda nii ühe isikuga kui ka suurema grupiga. Lisaks helile ja tekstile on võimalik kasutada ka n-ö pilti. Suhtlus toimub online'is. Tuttav on Doodle, mille abil saab nt välja selgitada grupile sobilikku koosolekuaega. Vookogudest olen magistriõpingute ja ühe varasema täienduskoolituskursuse raames kokku puutunud EduFeedriga. See koondab infot kursusel osalejate tegevuste kohta. Info hangitakse blogidest. Vidinatest on tuttav Koolielu. 


Vaatasin läbi suurema osa väljapakutud tehnoloogiatest, mis ei olnud mulle tuttavad. Siinkohal toon välja vahendi Evernote -> Skitch.  
Selle abil saab teha ekraanipildi ning lisada mitmesuguseid märkmeid ja tähiseid märkide ning tekstide näol (vt joonis 1). Esmakatsetuse järel arvan, et võiksin kasutaksin eelkõige juhul, kui on tarvis selgitada nt mõne kasutajakonto loomist, viidata, selgitada jne. Alternatiivina töötab ka variant PrintScreen + Paint või mõni muu lihtne pilditöötlusprogramm. Skitch tuleb alla laadida. 
  
Joonis 1. Skitchi abil "toimetatud" veebileht.  

Pocket võimaldab salvestada n-ö taskusse huvipakkuvaid veebilehti ja neid hiljem avada. Ma ei näe siin suur erinevust lihtsa veebilehele bookmarki lisamisel, mida pakuvad kõik brauserid. Pocket tuleb brauserile lisada.



Kasutatud materjalid

Põldoja, H. Õpikeskkondadega seotud tehnoloogiad ja standardiseerimine. 
E-kursus: Kaugkoolituskursuse web 2.0 tehnoloogiad. Vookogud. http://kaugkoolitus.wordpress.com/tarkvara/vookogud/




No comments:

Post a Comment